14 de nov. 2011

Voluntariat + empreses = molt per aprendre (II)



La celebració del II Congrés Europeu de Voluntariat ha estat una oportunitat per avançar en noves formes de col·laboració, per incentivar i motivar que les persones es facin voluntàries.

El voluntariat d’empresa és un dels temes que es va tractar en el programa, sobre el qual vaig fer un post previ. Hi destacava diversos aprenentatges que es podien desprendre de la col·laboració entre empreses i organitzacions des del punt de vista de l’empresa.

Des de l’experiència d’haver creat, dissenyat, gestionat, coordinat i dinamitzat diversos programes de voluntariat corporatiu voldria destacar alguns aprenentatges, ara, des del punt de vista de l’organització:
  • El voluntariat d’empresa no treu feina. Encara ara em trobo entitats que em diuen: “però si amb un dia no es pot fer res”. Per descomptat! El voluntariat d’empresa no ve (en un primer moment) a treure’ns feina. Em sembla tant obvi que se’m fa estrany que les entitats pensin en el voluntariat corporatiu com un voluntariat més. Les circumstàncies en què aquest tipus de voluntariat s’acosta a l’entitat s’han de tenir en compte.
  • Al contrari, el voluntariat d’empresa (inicialment) ens donarà més feina. Cal coordinar les persones, explicar-los què s’ha de fer, com s’ha de fer i ensenyar-los igual que amb als voluntaris, que en el seu primer moment, també ens van donar més feina (disseny del pla d’acollida, de formació, de coordinació, seguiment).
  • La relació amb empreses és una porta oberta a nous públics, gent a la qual potser no arribaríem per nosaltres mateixos, persones a les quals els podem explicar i mostrar allò que som i que fem.
  • Cal considerar els voluntaris que vénen de l’empresa com a nous amics. Caldrà incloure’ls a la base de dades, fidelitzar-los, demanar-los si volen seguir de voluntaris en alguna altra activitat o projecte de l’entitat, que facin un donatiu o que es facin socis.
  • Hem d’estar oberts a formes creatives per donar cabuda els voluntaris d’empresa a la nostra entitat. Encara que hagin de ser 10 persones posant una bombeta (1 agafa la bombeta i aixeca el braç i els altres 9 giren la taula sobre la qual s’ha pujat per arribar al llum). El primer contacte amb el voluntari d’empresa no és per beneficiar l’entitat, sinó per beneficiar les persones que s’acosten a la causa.
  • Una bona acció per sensibilitzar! Sovint, en les missions de les entitats, surt el terme sensibilitzar. El voluntariat d’empresa és una bona oportunitat per a fer-ho: tindrem persones receptives disposades a escoltar-nos.
  • Cal deixar la porta oberta, amb l’empresa, per establir altres vincles, com ara projectes conjunts, noves formes de participació i de col·laboració.

El voluntariat d’empresa està format per persones que s’acosten per primera vegada a l’entitat. La diferència amb un altre voluntari és el canal que ha utilitzat per acostar-se a l’entitat (l’empresa). De l’organització en depèn la imatge que s’emportarà aquesta persona de la nostra causa, dels nostres projectes. És una oportunitat per fer nous amics.

Crec fermament que el voluntariat corporatiu és una oportunitat per acostar el món associatiu i el món de l’empresa, per compartir coneixements, habilitats i aptituds, per créixer junts i construir una societat més justa i cohesionada. Aconseguir-ho depèn de tots: empreses i organitzacions.

2 comentaris: