8 de nov. 2011

Reptes del voluntariat ambiental



El voluntariat ambiental és una més que interessant iniciativa de conservació ambiental, de promoció de la sostenibilitat i que permet col·laborar de forma pràctica i sòlida en la resolució de molts problemes ambientals i l’augment dels coneixements ambientals en el si d’una entitat. És obvi que el voluntariat no pot fer front per si mateix a moltes mancances ambientals, però no deixa d’ésser una aportació molt atractiva per a com a mínim evitar que els ciutadans donin l’esquena al seu patrimoni natural, una eina amb un gran potencial que demostra que la protecció ambiental és una causa col·lectiva i no només de l’administració o de les empreses.

Apropiar-se de la natura, si ens la fem nostra, si aprenem el seu funcionament, si ens l’estimem a través d’intervencions directes de millora, provoca que ens acabem adonant que no hem de reclamar només que siguin altres els que facin accions per protegir-la, sinó que nosaltres podem fer un primer pas.És una estratègia de participació activa que agrupa a qualsevol persona, a conservacionistes no militants o amb un compromís parcial que desitgen responsabilitzar-se d’allò que consideren important d’una manera concreta, a la vegada que obtenen una gran satisfacció personal, o s’accedeix a coneixements pràctics difícils d’aconseguir d’una altra manera.

En ocasions les persones no es reconeixen com a voluntàries sinó que es consideren militants d’una causa a defensar, de la qual volen ser part de la solució i no només part del problema. Moltes vegades es tracta de veritables artesans de la conservació. En general, el voluntariat ambiental se centra en la intervenció directa, la millora i manipulació de l’entorn i dels éssers vius que l’habiten. La major part de la tasca de conservació de la natura descansa en el treball del voluntariat. És una importància destacable però socialment poc percebuda. També col·laboren en activitats de sensibilització, formació i educació. De fet, tota acció voluntària ambiental té aquests dos components: la intervenció i la sensibilització.

Les entitats amb voluntariat ambiental tenen els mateixos reptes que qualsevol altra entitat en els nostres dies per continuar amb la seva tasca associativa i donar continuïtat a les seves activitats, però a més, han de saber transmetre la importància de la seva missió, mantenir un ampli ventall de participació i assegurar un equilibri entre la militància activa i la gestió del voluntariat per millorar la seva actuació. Les entitats amb voluntariat ambiental han de transmetre el missatge que les qüestions ambientals no es poden deixar únicament en altres mans.

Visita el reportatge sobre el II Congrés Europeu del Voluntariat

1 comentari:

  1. If you’re okay with that, these are decent Android slots video sm카지노 games. There are several of} methods have the ability to|you possibly can} earn free spins when half in} slots on-line. Currently, HoF provides the choice for new spanking new|for brand new} users to choose on} between both 1000 coins of one hundred free spins as their welcome gift. This gift provides plenty of opportunity to earn a ton of in-game forex, with out having to wager any away.

    ResponElimina