27 de maig 2016

Som Natura

Laia Botey


Hi ha moltes maneres d’explicar per què ens agrada passejar per un bosc, contemplar un paisatge, buscar la lluna de nit o banyar-nos en un riu d’aigua clara. Cada cop hi ha més estudis que constaten que és indissoluble el nostre benestar del contacte directe amb la natura. Però més enllà de la ciència, el que també ens demostra que aquesta connexió és vital per a nosaltres és que ho sentim així.


La ciència ho explica

En les últimes dècades, han sorgit nombrosos estudis científics d’arreu del món i des de disciplines diferents com la medicina, la sociologia o la psicologia ambiental, que demostren els beneficis del contacte entre les persones i la natura, i que evidencien efectes beneficiosos sobre la nostra salut tant física, com psicològica i emocional.

Tenir una relació directa amb la natura afavoreix la nostra recuperació física, millora el nostre sistema immunològic, però també ens rebaixa l’estrès i ens genera confiança. Fins i tot, ens ajuda a connectar amb nosaltres mateixos i amb el transcendent. Alhora, aquest vincle ens propicia oferir un retorn respectuós amb ella.

Tot i això, en una societat cada cop més urbana i més tecnificada, estudiosos com José Antonio Corraliza, de la Universidad Autónoma de Madrid, expliquen que cada cop hi ha més persones que viuen desvinculades del medi natural i que pateixen l’anomenat síndrome de “dèficit de natura“, tal com anunciava ja Richard Louv el 2005 en el seu llibre “The last child, in the woods” i que desenvolupava en “The Nature Principle”.

I no només això, sinó que aquesta desvinculació va acompanyada d’un emergent analfabetisme natural o la incapacitat, fins i tot, de sentir i interpretar estímuls que vénen de sistemes naturals, com poden ser el so d’un riu o el cant dels ocells.

La jornada “La salut i els espais naturals” organitzada per la Fundació Catalunya – La Pedrera, ja va fer una mirada a casa nostra sobre l’evidència d’aquests efectes. També va posar en valor algunes iniciatives que estan ja en marxa actualment a Catalunya com el projecte Sèlvans, impulsat ara per Accionatura, pensades per potenciar l’efecte terapèutic dels boscos madurs com ho fan els “banys de bosc” japonesos, al mateix temps que són una estratègia de conservació.

Córrer, saltar, observar, crear

Aquest vincle és important en els adults però encara ho és més en els nens, ja que la infantesa és una etapa especialment vulnerable.

Així, en la darrera jornada de la Fundació Roger Torné, dedicada a “Infància, salut i ciutat: un repte social del nostre futur“, diferents professionals de la salut explicaven que cada cop hi ha més nens que viuen allunyats dels espais naturals en el seu dia a dia i que pateixen problemes respiratoris, obesitat, estrès, trastorns d’aprenentatge o hiperactivitat. També ho explica el mateix Corraliza a “Conciencia Ecológia y Bienestar en la Infancia” publicat recentment.

Lluny del cotxe, les activitats extraescolars, les videoconsoles o els mòbils, el contacte més estret amb la natura els millora la salut en general, la seva capacitat d’atenció, el desenvolupament motor i cognitiu, la creativitat i l’autonomia. També els fa sentir més lliures i relaxats, i fins i tot els augmenta la seva capacitat d’afrontar els esdeveniments adversos.

Pel que fa al sistema educatiu actual, la psicòloga i referent d’”Educar en verd” Heike Freire pensa que calen escoles obertes a l’aire lliure i als espais naturals i que treballin amb elements naturals. També considera que estar més arrelat a la natura, els desperta als nens sentiments més positius sobre si mateixos i sobre els altres, i que així “desenvolupen un sentiment d’amor i d’harmonia amb el món”.

Justament per promoure aquest vincle des del naixement hi ha iniciatives com el “Bosque por la Salud” impulsat per la Unidad de Salud Medioambiental Pediátrica del Hospital de La Arrixaca (Múrcia), amb Juan Antonio Ortega García. Després de néixer, els nadons són agermanats amb un arbre que planta la familia, amb la intenció que siguin per als nens una referència de vida, i alhora aportin salut entorn de l’hospital.

A més, ho sentim

Tots aquests estudis són imprescindibles per documentar i fer visible la necessitat de reconnectar amb la natura de la societat actual. Tot i això, per adonar-nos-en només ens cal fixar-nos en el que sentim en la nostra pròpia pell. Quan portem plantem en el nostre balcó, descobrim una mallerenga al parc o, sobretot, quan sortim de la ciutat i veiem cel, horitzó, mar, bosc o muntanyes, ens sentim bé. Així de senzill.

I, sovint, a més de sentir aquesta connexió innata, molts de nosaltres conservem records d’infantesa que ens la reforcen més encara. I d’això segurament es tracta: de no perdre aquesta connexió amb el que sentim i de deixar aquest llegat als nostres fills, perquè, impregnats d’aquest vincle amb la natura, se sentin part d’ella i la puguin preservar.

Justament això és el que promou la xarxa internacional Children and Nature Network, co-fundada pel mateix Richard Louv, que aquest any posa la força en promoure que les famílies apropin els seus fills a la natura, ja que és un fort llaç d’unió entre pares i fills i també per a les comunitats. De fet, el seu llibre “Vitamin N”, “n” de natura, explica fins a 500 maneres de fer-ho.

Una setmana per gaudir

Com diu l’ambientòleg Xavi Besora a la revista Descobrir, la Setmana de la Natura comença d’aquí a uns dies. I justament s’obre amb la presentació del llibre “Tornar a la natura” de Josep Gordi de la Universitat de Girona, que dóna eines per recuperar aquesta connexió.

A més, la setmana -que s’organitza a Catalunya del 27 de maig al 5 de juny- pretén ser una oportunitat per apropar-se i gaudir de l’entorn natural, de la mà de 150 entitats ambientals. Durant 10 dies, oferiran més de 200 excursions, tallers, visites guiades, activitats familiars i infantils, exposicions o sortides de camp, sense ànim de lucre.

Post original publicat a la web de la Setmana de la Natura

17 comentaris:

 1. Wow, you've written a fantastic blog, and I've found just what I'm looking for. In every paragraph, you go above and beyond to illustrate the content's concept. As a content writer, I understand the effort because I provide Online Engineering assignment help to students who seek it.

  ResponElimina
 2. Such as this Nature is so beneficial and desirable by the natural facts that every humanity on this earth has to be so prosperous and demanding by their own values, like Expert Assignment Writing Services London, which are so criticizing these days as felting towards natural resources.

  ResponElimina
 3. Nature, for example, is so advantageous and desired due to natural facts that every humanity on this planet needs to be so wealthy and demanding by their own ideals, such as Dissertation Chapter help London, which are so condemning these days as feeling towards natural resources.

  ResponElimina
 4. Hey guys! I know that it's not tough but if some of you really necessity some assistance wiwh essay you can ask this guys for help! So dont be shy and just text to them professional rewriting services and be prepared for wins! Appreciate and have fun!

  ResponElimina
 5. Barley Market size is forecast to reach $ 23.67 Billion by 2025, growing at CAGR of 4.2% during the forecast period 2020-2025. Barley (Hordeum vulgare) is a versatile cereal grain crop of the family member of grass, cultivated in temperate climates globally. It is primarily grown in countries, such as Russia, France, Germany, Ukraine, Australia, and others, and is among the most important crops by the farmers in these regions. It contains a high amount of maltose or malt sugar. The rise in its demand, especially owing to its application in both alcoholic and non-alcoholic beverages is a major driving factor of the global market.

  ResponElimina
 6. There are many ways to explain why we like to walk in a forest, look at a landscape, look for the moon at night, or swim in a river of clear water.

  ResponElimina
 7. I am really glad to glance at this website posts which includes plenty of
  useful data, thanks for providing such information. Meet The Burger King Value Menu

  ResponElimina
 8. Make a strong link between your personal goals and the hours you invest in taking virtual classrooms to secure your career. There is plethora of online service that provides wonderful assistance but one of them is “take my online class” tool that are a high-quality service operator and outperform all of their rivals in this sector when it comes to offering knowledgeable solutions. Simply sit in the comfort of your own home and more effectively solve all of your economics-related problems with a single click. It is a smart option to use your skills with other superior parts of life and create some important or useful if you are unable to devote enough time to the economic subject because it is a vast one.

  ResponElimina
 9. The need for online writing assistance services has grown in this digital age, and many pupils do find using these online writing services helpful. It isn't because these programs make students' educational work easier; rather, they boost their academic scores. We know that many Canadian students use online “ Assignment Help” services, therefore they are here to provide them with the greatest support so they can excel in their classes. Many of you may find it very challenging of writing an assignment to be frightening, but their Canadian assignment assistants are experts in it. Tell people if you want to learn what it feels like to be utterly exhausted. While anxious times come and go, college or university life is characterized by a constant state of stress. Let's face it, we all require help from time to time. spending money on education than on enjoying life and having friends, especially when you're young. Isn't it painful just to hear this? We also suggest that. But don't let that break your spirit—we have medicine for you in the form of Essay Writer Canada aid services. Everybody can benefit from “ essay help for me” services, which cover any subject you need. Discover more about them, then relax knowing that your gadget already has a fantastic assistant.

  ResponElimina
 10. Not each student will effectively manage employment and faculty at an identical time. So, once you get across once an extended day of labor, do you need to sit down behind the pile of articles and papers at your table, or would you rather pay some time together with your family and friends? we tend to bet you decide on the second choice. and also the thesis author team will create it happen. Take the best Pay someone to write my essay.

  ResponElimina
 11. As the introduction is the first and foremost part of a dissertation which grabs the attention of the readers if it is written perfectly. Our order dissertation online are well-versed with this chapter and can make you stress-free by writing an attention-grabbing introduction for your dissertation.

  ResponElimina
 12. Education in the modern day is now both cognitively and technically complex. Additionally, pressure makes it challenging for pupils to stand out in their classrooms. In addition, not all students have the time to complete every task for class. Therefore, trying to balance all of these as a pupil might be difficult. We engaged in this situation to take on the load of your responsibilities. By “hire someone to take my online quiz”, you can be sure that you'll receive more than just your money's worth and discover a fresh method of solving problems. They are a well-known company in the educational technology sector that gives students the convenience and custom of ordering their assignments from home.

  ResponElimina
 13. When it is time to say to yourself that I should hire a helper to do my philosophy homework online
  if I become stuck with your assignments and try to manage classes and writing exams and submissions has become a daily dread for you." And the answer would be yes. For all kinds of essays, we offer expert helpers.

  ResponElimina
 14. An excellent and aspiring article. I appreciate your time and energy put to give us an astonish write-up. Thanks so much for sharing. dominion university post utme form closing date

  ResponElimina
 15. Today we'll discuss cane corso , an Italian breed of mastiff. It is a breed of working dog that likes to do work. If you are lonely and need company, this breed is the right choice for you. He is a family dog, but they hate adjusting to other pets.

  ResponElimina
 16. Ashort wolf cut hairstyle for short hair looks perfect on all face shapes, include bangs and you have the ideal style for square, heart, or round face shapes.Base.

  ResponElimina
 17. A nature photographer is pretty much like the green way and also finding new things in life, until unless they know the things going around. Moreover, I am serving ocean freight forwarding services to those twho really need for that.

  ResponElimina