29 de maig 2016

El moviment ecologista, clau en la protecció de la natura a Catalunya

Enric Cortiñas
Associació de Naturalistes de Girona


Amb l’arribada de la democràcia es van constituir a Catalunya diferents organitzacions d’estudi i conservació de la natura. Inicialment, moltes d’aquestes entitats tenien com a objectiu principal divulgar la natura local, però a finals de la dècada dels 70, la majoria van convertir-se en entitats ecologistes, i es va iniciar el procés d’extensió i dispersió territorial de l’ecologisme català.

En els darrers 40 anys a Catalunya s'han produït reaccions explícites de la societat civil i dels moviments ecologistes a projectes urbanístics i industrials. Alguns dels casos més significatius de protecció de la natura i del territori, han estat les urbanitzacions de Port Llevant i Fluvià Marina, la presa de Mont-rebei, la urbanització de Gallecs o el transvassament de l’Ebre, entre d’altres.  

Aquests casos, com la majoria de conflictes territorials, tenen un fil argumental comú. Les administracions o la iniciativa privada impulsen un projecte que topa amb el bé comú de la població. Les entitats de defensa del territori llavors es mobilitzen formant plataformes o coordinadores, i assumeixen diferents accions per aturar aquestes iniciatives. 

Sovint la narrativa dominant presenta aquestes entitats com a “NIMBY" (no al meu pati del darrere), per així deslegitimar les seves demandes. Per això, cal recordar que sense l’acció dels moviments ecologistes no gaudiríem de la natura dels Aiguamolls de l’Empordà o del Delta de l’Ebre. 


Els moviments ecologistes i de defensa del territori han produït un canvi social clar en estendre certs valors democràtics entre la ciutadania: una reafirmació de la sobirania ciutadana, un compromís individual i col·lectiu per protegir el territori, una major comprensió dels efectes de les nostres accions i de la realitat ambiental que ens envolta. En definitiva, aquests moviments han estat claus en la protecció dels espais naturals de Catalunya, i segueixen defensant un canvi de model social i econòmic envers un sistema més sostenible i respectuós amb la natura.

6 comentaris:

 1. According the professional Thesis writers in Pakistan, There is no doubt that Global warming is effecting each and every things which is exist on our universe, No matter in that are these ting is Human or an animal. And the Ecological everything is suffering from issues and problems. United Nations should have to do somethings for it as They have a organization for it named United Nations Environment Program but it is time take action.

  ResponElimina
 2. El concepto muy importante hoy en día. Muchas gracias por compartirlo.

  ResponElimina
 3. As we all know that Ecological and territorial defense movements have produced a clear social change by spreading certain democratic values ​​among the citizens.And Therefore Assignment writing service thinks that, we must remember that without the action of environmental movements we would not enjoy the nature of the Wetlheands.

  ResponElimina
 4. This blog is what I was looking for. This piece of content will really help me. Thanks for sharing it.

  ResponElimina
 5. Wow, you've written a fantastic site, and I've found just what I'm looking for. In every paragraph, you go above and beyond to illustrate the content's concept. As a content writer, I understand the effort because I provide Online law assignment help. to students who seek for it.

  ResponElimina