14 de jul. 2011

Tots per sumar i avançar pel medi ambient


El passat 12 de juliol, el Departament de Territori i Sostenibilitat va presentar, al Palau de la Generalitat, el Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental de Catalunya 2011-2014 (TSAcat).

Hi ha molts aspectes positius a ressaltar del Pla de Suport al TSAcat, entre d’altres, l’existència del Pla en sí mateix; el procés participatiu amb el que ha estat elaborat; l’austeritat, eficàcia i eficiència en el seu procés d’elaboració i, per descomptat, la qualitat del Pla de Suport i les seves línies i actuacions.

Hi ha un tema que em sorprèn agradablement i en el que voldria posar especial atenció: la corresponsabilitat. És un Pla promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat en el qual hi ha tingut cabuda i participació, tant en el procés com en la comissió de seguiment: entitats medi ambientalistes, altres entitats del tercer sector, ens locals, altres Departaments de la Generalitat de Catalunya com ara el Departament de Benestar Social i Família, universitats, empreses grans, com ara “la Caixa” i d’altres de petites...

Una àmplia representació, doncs, de la societat. Un procés que ha permès que la distància entre les entitats medi ambientals i la societat disminueixi. Un acostar-se, des de llocs i interessos diferents, envers un mateix objectiu: la cura del medi ambient. En totes les intervencions de la presentació, que podeu veure aquí, hi havia un comú denominador: la necessitat d’intervenció de tots els agents per tal que el medi ambient esdevingui un objectiu estratègic. Els agents que van intervenir en la presentació, així com els que van participar del procés de treball, ho deixaven clar: cal comprometre’s, cadascú des de la seva funció, capacitats i habilitats per enfortir el medi ambient. De ben segur que el camí no farà baixada, ans el contrari. Hi haurà moments difícils i de cul de sac però la confiança i el bon fer de tots refarà la direcció correcta.

El compromís social, la responsabilitat, hi és. El camí està per fer. Cal avançar en pas ferm i decidit. Segur que es podrà fer millor. Però la voluntat i les ganes de fer les coses bé, per part de tots, hi és. Empreses, sector públic, tercer sector (més enllà de l’ambiental),... tots per sumar i avançar pel medi ambient!

Felicitats pel punt de partida i endavant!

1 comentari:

  1. Hola Juan,

    celebro la teva visió optimista i positiva de l'acte del dia 12. Crec que ens convé pensar així ara mateix. El Govern sap que darrera d'un pla com aquest és imprescindible un finançament públic de base per al Tercer sector ambiental, i els imports i percentatges dels pressupostos 2012 seran claus, una vegada els de 2011 ja sabem que seran molt, massa, migrats.

    Però personalment em preocupa un altre agent rellevant que menciones al teu article "La Caixa". La intervenció del seu Subdirector de Medi Ambient en l'acte del dia 12 va ser decepcionant, explicant que anys enrera convocaven ajuts a projectes d'entitats ambientals però que avui la seva aposta ambiental es finançar diputacions i comunitats autònomes. Això si, cooperació, integració social, persones grans, al tercer sector social si que el finança. La Caixa de les persones? del parlem? No puc entendre que un agent social i financer d'aquesta rellevància al país segueixi veient al tercer sector ambiental com un problema i no com un aliat per a una societat i una economia verda, avui ja imprescindibles al país.

    Un vot de confiança al Govern i al pla del Tercer Sector Ambiental. I una crida a La Caixa que s'ho repensi, o si no que no torni a assistir en actes i activitats del tercer sector ambiental a Catalunya.

    ResponElimina