28 de jul. 2011

Com enfortireu la vostra entitat aquest estiu?


Arriben les vacances d’estiu i tothom cerca la merescuda pausa, un canvi d’aires, una estona de descans... Però aquest temps eminentment d’oci pot ser també una bona oportunitat per reflexionar sobre aspectes clau de la nostra entitat sense la pressa del dia a dia. Quina més, quina menys, no hi ha organització que no tingui un calaix ple de grans temes als quals voldria parar més atenció. En tot cas, aprofitem la recent celebració de l’acte anual de l’Observatori del Tercer Sector per acostar-vos les suggeridores idees que sis persones referents del sector van exposar-hi.

Desenvolupament de capacitat i competències de gestió.
Oriol Alsina (Amics de la Gent Gran): Al sector som molt bons en els aspectes tècnics associats a les respectives missions, però no tenim prou bons gestors. Oblidem-nos de les eines i concentrem-nos en atraure talent. Si tenim bons professionals, la resta vindrà al darrere.

Impuls de la col·laboració i la integració entre les organitzacions.
Raül Valls (Centre per a la Sostenibilitat Territorial): Cal evitar que cadascú segueixi lluitant pel seu compte i desenvolupar complicitats a tots els nivells: socialitzar el coneixement científic per dotar de millors arguments la incidència política; compartir les experiències operatives i de gestió per consolidar ràpidament entitats i moviments joves; o crear xarxes més enllà del sector.

Creixement de la base social i la seva implicació.
Ramon Torra (Consell de les Associacions de Barcelona): En un moment de crisi global -no només econòmica- com l’actual, cal recuperar la ciutadania. Però no ho farem si no comencem per avançar en la pròpia coherència interna i treballar amb força els valors que demanem a la resta de la societat: més democràcia, més transparència...

Creació de capacitat d'inversió a les entitats
.
Teresa Crespo (Entitats Catalanes d’Acció Social): Tenim un pecat original pel que fa a la capacitat financera, ja que hem creat un munt d’entitats sense recursos que les fessin sostenibles. Hem de ser innovadors i valents. Per què no crear fons conjunts que puguin ser utilitzats en diferents moments per les entitats que necessitin invertir? Per què no oferir fórmules de participació financera als professionals de les organitzacions?

Avaluació d'impacte.
Ismael Palacín (Fundació Jaume Bofill): Les entitats avaluem molt però potser no allò que realment cal. De debò canviem la vida de les persones? De quantes? Podríem arribar a més gent amb els mateixos recursos? Cal avaluar menys però millor, plantejar indicadors apropiats a priori i aprendre a valorar allò qualitatiu. I això ens portarà, també, a repensar-nos i a decidir què fem amb allò que és superflu o perifèric.

Reconeixement del tercer sector com actor social rellevant.
Francesc Mateu (Intermón-Oxfam / FCONGD): Fa uns anys, les ONG teníem fans, avui ja no; som escrutades de la mateixa que altres institucions. Malgrat tot, les missions que ens van fer néixer encara són vigents; potser són les operatives les que han de canviar per recuperar el suport ciutadà. Innovem, enfortim la base social i comuniquem millor.

Què us sembla? Com veieu aquestes qüestions des de les vostres entitats? I quins altres temes clau teniu a l’agenda d’aquest estiu?

1 comentari: