27 de des. 2010

"És bastant freqüent que sectes coercitives es facin passar per entitats per tal de no cridar l’atenció"


Entrevista a Vega González, Psicòloga i Gerent d’AIS (Atenció i Investigació de Socioadiccions)

AIS és una entitat privada, independent, sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública. L’entitat va ser creada l’any 1977 i des de llavors s’ha dedicat a l’assessorament, investigació, formació i atenció terapèutica de les famílies i persones afectades per la pertinència a un grup de manipulació psicològica (secta coercitiva) Recentment, ha entrat a formar part de la xarxa de Salut Mental i Addiccions de la xarxa pública.


1. Per què cal l’existència d’una entitat com AIS?

AIS és pionera en el tractament de les sectes. Va néixer gràcies a l’interès i inquietud de familiars d’adeptes a sectes. Neix atès que no hi ha cap entitat que pugui oferir-los, en aquell moment, cap tipus d’ajut relacionat amb aquesta problemàtica.

Actualment, tot i que existeixen entitats professionals relacionades amb la problemàtica dels grups de manipulació psicològica, cal dir que aquestes entitats no ofereixen tractament psicoterapèutic, mentre que AIS ofereix un tractament integral del tema grups de manipulació psicològica (investigació, formació a professionals del món del dret i de la salut, prevenció, assessorament i atenció terapèutica).

2. Quina és la situació actual del fenomen del sectarisme a Catalunya?

El fenomen sectari es troba en constant evolució i canvi.

AIS va realitzar un estudi sociològic l’any 2005 i en aquell moment hi havien uns 89 grups considerats actius i un total de 54.316 adeptes. Dels 89 grups: 16 eren de rang d’intensitat alt i 73 presentaven nivells d’incidència baixos.

Els grups de nivell alt generen més demanda d’intervenció terapèutica i són molt actius pel que fa a activitats

Fa 30 anys els grups eren més de caire ufològic i actualment la demanda de tractament ve més derivada per persones que han estat en contacte amb grups de caire psicoterapèutic (teràpies alternatives).

Així mateix, amb la immigració de l’est d’Europa i des d’Amèrica Llatina, s’ubiquen al nostre país, altres cultes d’arrel molt fanàtica, que utilitzen per captar o retenir els seus adeptes, la manipulació psicològica.

3. Les sectes aconsegueixen fer-se passar per entitats? Com ho fan? N’hi ha moltes?

És bastant freqüent que grups de manipulació psicològica o sectes coercitives es facin passar per entitats de diversa índole per tal de no cridar l’atenció i passar desapercebudes per a l’opinió pública.

Moltes s’emparen sota diverses formes de legalitat, es registren en el registre del Ministeri del Interior o en el registre d’Entitats Religioses del Ministeri de Justícia, com a ONG, com a entitats de cooperació al desenvolupament, com a teràpies alternatives, com a associacions d’ajut al toxicòmans, etc.

A Espanya hi ha al voltant de 200 grups de manipulació psicològica.

4. Què es pot fer per evitar que les sectes es facin passar per entitats? Com s’ho fan en d’altres països? Existeixen entitats com les vostres en altres països?

Amb un major control i regulació dels Registres d’Entitats Religioses o Associacions. En alguns països europeus (encara que molt pocs), com França, s’elaboren informes anuals que es lliuren al Govern on es parla de la situació de les sectes en aquell país.

En alguns països europeus i a Amèrica hi ha entitats formades per professionals o exadeptes que es dediquen a assessorar i investigar sobre les sectes, però no ofereixen tractament terapèutic als adeptes, exadeptes i familiars afectats.


5. Quins són els reptes de futur per millorar/evitar el fenomen del sectarisme?

Conscienciar i sensibilitzar els juristes sobre el perill de les sectes i les conseqüències tan negatives que provoquen als adeptes i familiars.

És important fer prevenció en el marc dels programes escolars per tal d’evitar situacions de manipulació, mitjançant l’aprenentatge en la resolució de situacions conflictives, tot informant els adolescents sobre el perill de les sectes i com actuen, etc.

Els col·legis professionals també haurien de tenir alguna mena de control, per tal de detectar d’intrusisme. Per exemple: en el camp de les psicoteràpies alternatives.

També és important i convenient formar una comissió interdepartamental o observatori de les sectes, a escala europea, estatal i autonòmica.

Continguts relacionats:
- Estudi "Grupos de manipulación psicológica en Catalunya: situación y conceptos"

3 comentaris:

  1. He cercat una relació de sectes i no l'he vist al web de la AIS. Suposo que no us seria difícil publicar-la i això seria útil a molta gent.

    En tot cas felicitats per la feina.

    ResponElimina
  2. I want to read about steps mentioned in the article. I like your blog for the informativeness.

    ResponElimina
  3. Are you Looking for Ferrel Gas Login then check here Ferrel Gas Login Official portal. You can also know more about how to reset Ferrel Gas Login password and many more.

    Air Gas Login Tips

    ResponElimina