29 de des. 2010

puntCAT: impulsant les TIC amb aroma social




El dia 16 de desembre es va fer oficial el resultat dels primers ajuts de l’Obra Social de la Fundació puntCAT per donar suport a projectes innovadors potenciadors de la societat de la informació en l'àmbit catalanoparlant. Comparteixo amb vosaltres quatre idees recollides durant l’acte de lliurament:

  • Tot i ser una primera convocatòria, hi havia més de 70 propostes presentades, de les quals se’n van escollir 7. Essent la convocant una organització jove, podria haver existit la temptació de premiar molts d’aquests projectes, o si més no els d’entitats de més renom, com a vehicle per a l’obtenció d’una major difusió. És de celebrar que no fos el cas.
  • Alhora que anunciava les iniciatives triades, l’organització, en un gest poc usual, es va permetre d’explicar algunes de les raons que van descartar certs projectes, entre les quals la no utilització d’eines lliures o gratuïtes ja existents. Em sembla un encert haver aprofitat l’ocasió per fer pedagogia i recordar que hi ha raons objectives per afavorir o deixar de banda certes propostes. Un exemple per als finançadors que segueixen la màxima del cafè per a tothom.
  • Fundació puntCAT també va manifestar la seva percepció que molts dels projectes presentats eren redundants entre si, fet que al seu parer evidenciava una certa necessitat de consolidar el treball conjunt de les entitats que els proposaven. Quantes vegades més ens ho hauran de fer notar?
  • Durant l’estona de tertúlia posterior a l’acte vaig constatar com entitats de perfils i àmbits molt diferents -que ni tan sols tenien coneixement previ de la mútua existència- començaven a esbossar possibilitats de col•laboració. Barret! Anar de bracet amb altres entitats que fan coses molt semblants a nosaltres pot generar cert valor afegit, però cercar punts de connexió amb d’altres que no ens són tan properes ens permetrà crear espais híbrids d’on emergiran propostes realment innovadores.

Les set entitats premiades: Amical Viquipèdia, Amics de la Lectura i dels Llibres, Associació Provincial de Paràlisi Cerebral, Fundació Comtal, Fundació Guifi.net, Tecnologia per a Tothom i Associació per a l'Expansió de la Xarxa Oberta.

1 comentari:

  1. Molt bon article. Certament la tasca del puntCAT ha estat magnífica i exemplar.

    ResponElimina