11 de juny 2014

El Mundial o el futur?


 ... de Bruno de Sousa


Els mitjans internacionals ja fa dies que parlen sobre les manifestacions en contra del Mundial de Brasil. El conegut com a “país del futbol”, serà la seu de l’esdeveniment esportiu més important del món després de 64 anys, però les notícies que rebem són de que hi ha protestes públiques enlloc de l’esperada celebració.

Com a brasiler i apassionat del futbol, em va il·lusionar saber que el Mundial es faria al meu país. No obstant, està clar que no estem aprofitant aquest gran regal que ens ha estat donat. O, més ben dit, crec que no sabíem exactament el què ens esperava. Les condicions que imposa la FIFA per dur a terme l’esdeveniment a Brasil van en contra d’algunes tradicions culturals del poble brasiler, això provoca critiques a l’organisme organitzador. Però si ho analitzem fredament, és realment la FIFA la gran culpable? Algú ens va imposar acollir el Mundial?

La gent es queixa, legítimament, i reclamen millors condicions socials. En un país ple de recursos naturals es pateix, des de fa anys, de greus problemes estructurals i desigualtats econòmiques. Les dificultats que ha d’afrontar Brasil són conseqüència d’anys d’explotació, de l’abandonament dels polítics i la priorització dels interessos financers per damunt dels socials. La manca d’accés a l’educació i la mala qualitat de l’atenció sanitària, es contraposen amb els constants escàndols de corrupció que no paren d’aflorar i apunten sempre en direcció al govern. Aquesta és una de les moltes raons per a la indignació. Aquestes males pràctiques es reflecteixen en l’organització de l’esdeveniment, ja que l’elevat cost en la construcció dels estadis està per damunt dels pressupostos estimats.

Particularment crec que per millorar la situació, cal tenir actituds intrínseques, que produeixin canvis significatius. S’ha sortit al carrer, per cridar i reclamar canvis que ja fa massa anys que són necessaris. El proper mes d’octubre tindrem l’oportunitat de demostrar que tot plegat no ha estat en va ja que tindran lloc les eleccions a president, governador, senadors i representants, on es podrà demostrar quina mena de país volem. Si el de la corrupció i la desatenció o el de la justícia i el poble! Encara albiro un xic d’esperança i confio en que el mundial ens aportarà quelcom de positiu. Cal que diguem ben alt que volem un país que sap viure i organitzar-se més enllà del patró FIFA!

2 comentaris:

  1. Boa, rapaz.
    Felicitats, Bruno. Estem molt orgullosos de la seva de èxits!

    ResponElimina
  2. Parabens Bruno! Resumiu muito bem o que a maioria em geral pensa. Colocar a copa do mundo como a grande vila da historia me parece muito facil. A memoria do povo eh muito curta.

    Nao vou opinar se sou a favor ou contra a copa do mundo. Vou dizer sim, que sou a favor mesmo eh do meu paisl! E do povo brasileiro! Que venham as eleiçoes!!!

    ResponElimina