15 de des. 2014

Voluntariat transformador

... Sergi Asensio

 

Ara que ja no soc aquell jove hiperactiu, reflexiono sobre aquest complex món del voluntariat, convençut
del gran valor que aporta al conjunt de la societat.

El voluntariat pot ser un petit gest, que col·lectivament és un gest gegant, amb un impacte transformador i esperançador. Jo us diria que en primer lloc el voluntariat ha de ser una oportunitat per ajudar-nos, créixer i aprendre. Arrelar-nos, conèixer mons que moltes vegades són invisibles, però que existeixen, compartir, descobrir i deixar-nos emportar pels valors més humans i més veritables.  La majoria de persones volen ajudar als altres, però no ens adonem moltes vegades de que l’acció del voluntariat és sempre una acció de donar i rebre i no és un gest caritatiu.

Un dia a l’entitat on treballo vaig entrevistar a una persona que volia fer voluntariat i li vaig preguntar que li motivava. Mai algú em va ser tant sincer. - "ho faig per egoisme, perquè m’agrada." Es cert, el voluntariat ens permet viure una experiència única, conèixer un munt de gent interessant, treballar en equip, evidenciar els nostres valors i talent, i ens genera felicitat quan som capaços d’arrencar un somriure i veiem que allò que fem té un sentit. Escapar de la rutina, del món del consum, dels dictats dels mercats per fer quelcom transformador i posar a disposició dels altres el nostre talent.

Moltes vegades, les persones que volen fer voluntariat tenen molt bona voluntat, no sempre és suficient. El voluntariat requereix cert esforç d’aprenentatge. Crec que tampoc pot ser una excusa per substituir a professionals remunerats. Al contrari en molts casos els voluntaris requereixen de professionals que acompanyin i formin aquestes persones.

Però es necessari que darrera d’aquest voluntariat hi hagi una arrel, una causa que ens empenyi, una carrega ideològica que ens mogui, un ideari que ens inspiri a viure compromesos amb aquest voluntariat.
Sobretot penso que es l’oportunitat que tens de posar el teu gran talent a fer quelcom diferent i solidari, que pot tenir un impacte social.

El voluntariat es un gest petit, però us asseguro que de ben jove, gràcies a l’esplai em vaig endinsar amb aquesta actitud de servei, vaig descobrir la meva vocació per l’acció social, l’oportunitat de conèixer molts indrets del món, persones increïbles, realitats invisibles, que m’han engrescat a mourem i lluitar per les conviccions i se que és aquesta la força de gestos petits, que sumen i que fan possible la transformació social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada