30 d’oct. 2014

La sensibilització i promoció del voluntariat


... Francina Alsina


Una de les missions importants per les quals va néixer ara fa 25 anys la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) és la de la sensibilització i la promoció del voluntariat.


Des del primer moment es va estar fent pedagogia a la població en general i en particular a la gent més jove, dels valors que  impulsa el voluntari social: la solidaritat, la sensibilitat davant d’un patiment, la indignació i sentiment de justícia davant de les desigualtats socials, entre d’altres; tot allò  que porta a les persones a dedicar una part del seu temps, de la seva vida, a estar al costat d’aquell que el pugui necessitar.

Personalment crec que és summament important incidir en aquesta línia d’actuació. És un signe de societat madura la que s’implica de ple en projectes organitzats per entitats que ajuden a millorar la situació dels conciutadans més necessitats.  El que cal, i que no sempre es fa prou, és fer difusió de tot allò que ja existeix i s’està portant a terme a casa nostra.

Des del CAVC, s’ha impulsat un Pla Nacionald’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, on es fa visible totes  les accions, tant de sensibilització com d’actuació, del voluntariat. Em sembla important que aquesta informació quedi recollida i se’n faci una bona difusió, per que ben segur és un bon mitjà per a promocionar l’acció voluntària. Animarà i al mateix temps ajudarà a més d’una persona a voler implicar-se  i fer un voluntariat.

Des de la FCVS, seguim creient en la importància de la nostra missió i la importància de sensibilitzar la població més jove, que és el futur de la nostra societat. Per això, vàrem posar en marxa un programa que el vàrem anomenar “Mirades. Veure i viure el voluntariat”. Es porta a terme amb la complicitat de les escoles, intervenen alumnes de les mateixes, i de les entitats socials.

També tenim unes exposicions que van acompanyades del testimoniatge de voluntaris. Aquestes itineren tant en l’àmbit de la comunitat educativa com en el de les Biblioteques i altres organismes.

Fem incidència en la nostra sensibilització a les persones ja jubilades perquè creiem que és un actiu força important, encara tenen molt per donar d’ells mateixos i sabem pels resultats que és una millora en  la pròpia qualitat de vida. Tenim un programa que es diu “Grans Actius” que està orientat en aquesta línia, persones grans que ajuden a altres persones que estan soles, fent un acompanyament en el seu desplaçament a les visites mèdiques.

Estem satisfets dels resultats. La gent jove, descobreix una realitat nova amb la il·lusió i l’energia per implicar-se allà on els necessitin. I la gent més gran retroben una il·lusió moltes vegades oblidada, se senten vius i necessaris.

Els resultats creixents de persones que s’inicien en el món del voluntariat, ens ensenya que hem de seguir en aquesta línia, adaptant-nos a les noves tecnologies i sensibilitats per a poder arribar al màxim de la població.


Quan es coneix l’acció voluntària, aquell voluntari que portem moltes vegades adormit o amagat dins nostre, es desperta i es posa a caminar. Per això, hem de seguir incidint per ajudar a desvetllar-lo.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada