5 d’abr. 2011

Associacions + voluntaris: a vegades ens en sortim!
Pel twitter ens acaben de dir que hi ha cua de ciutadans votant a la seu d’Òmnium Cultural durant les darreres hores. Una prova de l’èxit de la consulta per la independència organitzada per Barcelona Decideix que els darrers dies ha donat un tomb. De les moltes iniciatives del catalanisme polític, la que hem viscut els darrers mesos de les consultes ha estat la que més ha connectat amb la societat civil del país. D’aquí el seu innegable èxit. Vegem-ne algunes claus:

En primer lloc perquè és una iniciativa que parteix de la societat civil. En part ingovernable per espontània i que tots els partits que l’han volgut controlar n’han quedat escaldats. A diferència d’altres campanyes, aquesta no s’ha planificat en un despatx de cap partit polític sinó que la pròpia iniciativa civil ha estat la que l’ha consolidat. Una iniciativa boja, insegura, sovint sense rumb i que cap estratega lúcid hagués pogut mai arribar a dissenyar. El que podia esdevenir un ridícul estrepitós, portar la consulta d’Arenys de Munt a la metròpoli, està resultant un revulsiu de primer odre.

En segon lloc pel suport de les entitats del país. No només d’organitzacions que tenen per objectiu la promoció de la llengua o la cultura, com el mateix Òmnium, sinó d’entitats cíviques i comunitàries arrelades als seus barris. Observar la llista d’entitats que col•laboren a la consulta de Barcelona és impressionant: associacions de veïns, AMPA, agrupaments escoltes, colles de cultura popular i també grans federacions i entitats com la UGT o el FC Barcelona. En alguns barris com Gràcia, la pràctica totalitat de les entitats referents s’han adherit a la consulta. Algunes entitats han donat suport, altres s’hi han implicat activament amb els seus socis i recursos. Sense elles no seríem on som.

En tercer lloc i especialment visible aquests dies a Barcelona, la gran feinada dels voluntaris. Centenars de ciutadans de manera desinteressada s’han ofert per a col•laborar en la consulta. Més d’un miler de fedataris, i molts més per estar a les meses i per fer difusió. Col•laboracions regulars o puntuals, especialitzades o genèriques, però totes elles amb l’esperit altruista i generós propi del voluntariat.

En època de desafecció política, sorprèn l’alta capacitat de mobilització de la societat civil que supera amb escreix qualsevol iniciativa de participació ciutadana impulsada per les institucions. Entitats útils, voluntaris engrescats i ciutadans il•lusionats amb el gest simbòlic de votar. L’èxit de la iniciativa està sent, precisament, el d’haver sabut connectar amb l’esperit associatiu i voluntari del nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada