19 d’oct. 2012

Del poble i pel poble




Per tots és coneguda i ben sabuda la dita que diu que si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit. En un context de crisi com el que estem vivint la cultura popular s’ha tornat cada vegada més necessària. Lluny queden les èpoques en que els ajuntaments es podien permetre subvencionar al 100% les festes majors i encara més contractar a grups forans per actuar-hi. Davant d’aquesta perspectiva es fa cada cop més necessari tornar a l’autèntic origen de la cultura popular, és a dir, el poble. 

El fet de ser autosuficients i autogestors de la propia cultura propicia la cohesió dels diferents agents que hi participen, així com la unió de les diferents entitats locals i l’intercanvi intergeneracional. I és que la cultura sempre ha esdevingut una eina de promoció econòmica per als municipis a nivell de gastronomia, hoteleria, comerç, turisme, desenvolupament local i, especialment, ha actuat com a oportunitat d’integració de les persones nouvingudes. Però sobretot, crea un sentiment de pertinença i identitat que permet una major implicació dels habitants en el projecte municipal o supramunicipal i, així, s’aconsegueix la perdurabilitat del mateix i es reconeix socialment el fet festiu. Precisament aquesta implicació personal de tots els integrants és el que afavoreix el seu creixement personal i el treball en xarxa, que enforteix els vincles creats, ja siguin individuals o col·lectius. 

Són moltes les iniciatives que intenten recuperar el vell “del poble i pel poble”, una de les més destacades és la que porta uns quants anys impulsant la Generalitat de Catalunya i que duu per nom Tallers per a la Festa. Aquest programa ofereix als municipis un conjunt de talleristes que formen a les entitats municipals per tal d’enfortir les seves capacitats i dotar-los de les eines necessàries per tal de desenvolupar per si sols les seves pròpies festes. Programes com aquest són una gran oportunitat per als municipis que veuen així com poden assolir grans objectius amb pocs recursos i basant-se únicament en les pròpies capacitats. A més l’actuació durant un sol any en un municipi ha donat resultats molt positius en quant a la continuïtat dels projectes endegats. 

Quan la cultura cada vegada es veu més amenaçada des de l’àmbit econòmic, però també des del polític, cal que ens arromanguem i ens posem a treballar des del poble i per al nostre poble.